Samanya Gyan 2018 exam study material gk in hindi

Samanya Gyan 2018 exam study material gk in hindi gk in HINDI samanya gyan. General Knowledge in Hindi Medium Prarambhik Pariksha Samanya Gyan Samanya Gyan Rajasthan Rising Recognitions –  (Important for Exam)

1. The Hon’ble Prime Minister of India honoured Rajasthan with an award of Rs 1.00 Cr. and a certificate under the ‘Krishi Karman Puruskar‘ for the optimum production of 32.32 lakh tonnes of pulses in the State in the year 2018

1. What is the ratio of length and width of wear?
(A)2:1
(B)3:2
(C)4:3
(D)5:4
Ans: B
2. What is the full name of the DVD?
(A) demand vedio (disk Demand Video Disc)
(B) digital vholetik discs (Volatile Digital Disc)
(C) digital waybill disc (Digitally Viable Disc)
(D) digital vharsatail disk (Digital Versatile Disc)
Ans: D
3. which one is the longest river in the world?
(A) misisipi
(B) Neil
(C) amazon
(D) the Ganga
Ans: B
4. where is our national symbol was taken from?
(A) from the Buddhist monuments at Sanchi stupa
(B) met sindhughati remnants
(C) located in Sarnath, near Ashoka column
(D) has been located by bauddhavihar
Ans: C
5. If they want to resign his presidential resignation will you?
(A) pradhanmantri
(B) the speaker
(C) the Vice-President
(D) India‘s Chief Justice
Ans: C

India GK in Hindi provides you with current affairs questions to test and practice your general knowledge in Hindi. The questions are based on current General Knowledge objective type Questions in Hindi (common sense)

6. Akbar’s tomb is located where?
(A) Agra
(B) semaphore
(C) Fatehpur Sikri
(D) Delhi
Ans: B
7. grand trunk road scheme who created?
(A) Chandragupta
(B) Sher Shah Suri
(C) Akbar
(D) Lord Curzon
Ans: B
8. “Pimp Street” where is it located?
(A) Mumbai
(B) Delhi
(C) London
(D) New York
Ans: A
9. Nashik kumbh Mela in Riverside think?
(A) the Ganga
(B) satlaj
(C) River mahanadi
(D) godavari
Ans: D
10. What is the capital of Chhattisgarh state?
(A) Ranchi
(B) Bhopal
(C) Raipur
(D) Dehradun
Ans: C
Samanya Gyan 2015-16 exam study material gk in hindi

Samanya Gyan 2015-16 exam study material gk in hindi

General Knowledge In Hindi channel that offers updated information related to India and World. Know Current GK In Hindi General Knowledge objective type Questions in Hindi (common sense)

11. “Jawahar Sagar dam is located on the river what?
(A) Krishna
(B) chambal
(C) batavia
(D) satlaj
Ans: B
12. which State of India sugar bowl is known?
(A) Uttaranchal
(B) Uttar Pradesh
(C) HP
(D) Bihar
Ans: B
13. India‘s largest port which is?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) visakhapatnam
(D) Kochi
Ans: A
14. India‘s oldest mountain ranges geographically from which one is?
(A) Himalaya
(B) vindhyachal
(C) commendable
(D) saputara
Ans: C
15. where is the Ascension of the Indus site?
(A) Dal Lake
(B) from mansarovar Lake
(C) beyond sheshnag had exacted a Lake
(D) volare Lake
Ans: B
General Knowledge objective type Questions in Hindi (common sense) 16. which of the following never became President of Indian National Congress?
(A) GOKHALE
(B) subhashchandra Bose
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) badruddin taiyab-ji
Ans: C
17. Gandhi were political mentor of-ji who?
(A) to Chittaranjan das
(B) Bal Gangadhar Tilak
(C) ranade
(D) GOKHALE
Ans: D
18. who were the first Muslim President of Indian National Congress?
(A) badruddin taiyab-ji
(B) Maulana Abul Kalam Azad
(C) m. a. Ansar
(D) Rafi Ahmed KIDWAI
Ans: A
19. How do tiliyan wear the Ashok chakra?
(A)20
(B)24
(C)28
(D)32
Ans: B
20. India Ratna puraskar who are receiving first-person?
(A) PT. Jawaharlal Nehru
Mohandas Karamchand Gandhi (B)
(C) Chakravarthy rajagopalachari
(D) Dr. s. Radhakrishnan in paying homage Radhakrishnan has
Ans: D

Hot Update के लिए लाइक करें हमारा पेज -

1 Comment

Add a Comment
  1. Pingback: Samanya Gyan 2015 exam study material gk in hindi | indiannaukari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sarkari Result Govt 2016 : Latest Exam Result, Sarkari-Naukri,Government Job © 2016 Frontier Theme